Σάββατο 27 Απριλίου 2013

27 Απριλίου 1941: Οι Ναζί εισβάλουν στην Αθήνα.

Αξιωματικός των ναζιστικών στρατευμάτων χαιρετά "χρυσαυγίτικα" στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Σαν σήμερα 27 Απριλίου το 1941 τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αθήνα. Τους προϋπάντησαν και τους παρέδωσαν κάθε εξουσία ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Αττικοβοιωτίας στρατηγός Καβράκος, ο νομάρχης Αττικοβοιωτίας Πεζόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς, ο Δήμαρχος Πειραιά Μιχ. Μανούσκος και ο συνταγματάρχης Κανελλόπουλος ως διερμηνέας. Από το σημείο αυτό και μετά η χώρα βρισκόταν υπό ξενική κατοχή, αν κι έμενε ακόμη να δοθεί η μάχη της Κρήτης.
Από τη μέρα αυτή και μετά ο ελληνικός λαός ξεκίνησε την πάλη του απέναντι στο ναζισμό οργανωμένος στις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και των υπόλοιπων αντιστασιακών οργανώσεων γράφοντας το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Κι αν για το λαό η μέρα αυτή ήταν μαύρη αφού σηματοδοτούσε την έναρξη βασανιστηρίων, θυσιών και καταστροφών για τους μαυραγορίτες, τους δωσίλογους, τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες ήταν η αρχή της προδοτικής και απάνθρωπης δράσης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.