Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο καπιταλισμός τρώει τα γεννημένα και τα αγέννητα παιδιά μας

www.902.gr - Από την Κάλι Καρά

Η αναγνώριση της μητρότητας είναι ασυμβίβαστη με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, διότι έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα, κοστίζει. Τα όποια θετικά μέτρα πάρθηκαν στις καπιταλιστικές χώρες ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών στις οποίες η μητρότητα είχε πρωτεύουσα θέση και τα παιδιά ήταν οι «βασιλιάδες» της κοινωνίας.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση δίνει το τελικό χτύπημα στη μάνα και στο παιδί, με αποτέλεσμα και τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων. Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας (αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) κυμαίνεται περίπου στο 1,39 για το γενικό πληθυσμό (μαζί με τις μετανάστριες που ζουν στη χώρα μας), όταν για την ομαλή αναπαραγωγή του είδους ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Αυξάνονται κατά τους επιστήμονες οι παλίνδρομες κυήσεις, εγκυμοσύνες δηλαδή κατά τις οποίες η ανάπτυξη του εμβρύου διακόπτεται το πρώτο τρίμηνο, χωρίς προφανή παθολογικά αίτια. Το φαινόμενο συνδέεται από τους ειδικούς με το άγχος, με τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες.


Η ανεργία που μαστίζει τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες, η επιβολή δέσμευσης από την υποψήφια νέα να προσληφθεί στη δουλειά ότι δεν θα τεκνοποιήσει, η απόλυση εγκύων, η ανυπαρξία κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η φτώχεια και η ανασφάλεια, η εμπορευματοποίηση της Υγείας που έχει χαρίσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία (οι ιδιωτικές μαιευτικές επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο) το φιλέτο της αναπαραγωγής (γέννα, άμβλωση, εξωσωματική κ.ά.) απομακρύνουν τις νέες γυναίκες από το δικαίωμά τους να αποκτήσουν οικογένεια, να γεννήσουν παιδιά.
Μέσα σε όλα αυτά τα καπιταλιστικά, το υπουργείο της τρικομματικής κυβέρνησης, που συγκροτήθηκε για να σώσει τη χώρα, κουρεύει και το πενιχρό επίδομα τοκετού των 900 ευρώ για όσες γυναίκες γεννούν στα μαιευτήρια. Το επίδομα θα το παίρνουν μόνο αυτές που θα γεννούν στο σπίτι, στο χωράφι, όπως παλιά πριν από 50 χρόνια. Ανενδοίαστα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς πως «δεν έχει νόημα να πληρώνουμε δύο φορές τις μητέρες για το ίδιο παιδί» αφού έτσι θα «εξοικονομηθούν» 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως δεν δίστασαν οι κυβερνώντες να κλείσουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στέλνοντας παιδιά στο θάνατο, δεν διστάζουν να παίζουν με τη ζωή μητέρων και παιδιών, ξέροντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι υποδομές για το εγχείρημα του «τοκετού στο σπίτι», όταν πρόσφατες ξένες επιστημονικές έρευνες (Αυστραλών και Αμερικανών κ.ά.) αποδεικνύουν ότι στην περίπτωση τοκετού στο σπίτι ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη ζωή των νεογνών και της μητέρας.
Οι μάνες που στέλνουν τα παιδιά τους υποσιτισμένα να λιποθυμούν στα σχολεία και διαβάζουν από τον αρθρογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» κ. Πάσχο Μανδραβέλη ότι το πρόβλημα είναι η παχυσαρκία στα παιδιά της χώρας μας και όχι ο υποσιτισμός που είναι κλισέ της αριστεράς, οι νέες που πασχίζουν, αλλά δεν τους επιτρέπει το σάπιο σύστημα από τη φτώχεια, να φέρουν στη ζωή παιδιά, δεν έχουν άλλη επιλογή από αυτήν της ρήξης και της ανατροπής με το σύστημα που τρώει τα γεννημένα και τα αγέννητα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.