Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Στη Χαλκιδική μαθαίνουμε τι σημαίνει Αστική Δημοκρατία εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης

Με αφορμή όσα γίνονται στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα μετά τα σημερινά γεγονότα που έχουν οδηγήσει μωρά παιδιά στο νοσοκομείο απο τα χημικά, όλο και περισσότεροι λένε ότι έχουμε χούντα. Λογικό, αν σκεφθείς κανείς τα όσα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση από όταν εξελέγη. Ωστόσο, είναι λάθος τοποθέτηση και αντιμετώπιση των γεγονότων. Όχι κύριοι δεν έχουμε χούντα. Έχουμε Αστική Δημοκρατία. Αυτό είναι το σύστημα εξουσίας και οργάνωσης της χώρας. Δημοκρατία των αστών. Δημοκρατία δηλαδή που απολαμβάνει μόνο μια τάξη. Γιατί μονο τα μέλη αυτής της τάξης έχουν, δικαίωμα στη δουλειά (αν και οι περισσότεροι καλοπερνούν χωρίς να δουλεύουν), δικαίωμα στη στέγη (και τι στέγη), δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές, στην ψυχαγωγία και σε όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για τον άνθρωπο το 2013. 
Άρα, κύριοι δεν έχουμε χούντα. Απλά, τώρα που ο καπιταλισμός είναι σε κρίση η αστική δημοκρατία γίνεται περισσότερο αυταρχική, γιατί έχουν ανάγκη οι αστοί να καταπνίξουν τις εστίες αντίστασης, οι οποίες προσπαθούν να ακυρώσουν την προσπάθεια τους να πλουτίσουν. Αυτή είναι και η μετάφραση όλων όσων επιχειρηματολογούν υπέρ των ορυχείων μιλώντας για το συμφέρον της πατρίδας. Σε κάθε εποχή η λέξη πατρίδα και το συμφέρον της συμβαδίζει με το συμφέρον της τάξης που έχει την εξουσία. Αν την εξουσία την είχε ο λαός, η εργατική τάξη, το συμφέρον της πατρίδας θα συμβάδιζε με το καλό του λαού και των εργαζομένων και τότε αυταρχικό θα ήταν το κράτος με όσους θα πήγαιναν κόντρα στα συμφέροντα του λαού. Έτσι και τώρα αφού οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιδρούν στα σχέδια του κεφαλαίου οι εκπρόσωποι του λένε ότι στρέφονται και αυτοί κατά της πατρίδας και θέτουν τα όργανα της αστικής δημοκρατίας εναντίον των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.