Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κατάργηση Κυριακάτικης Αργάις
Δεν μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες

Τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν για τους εργαζόμενους, αλλά και τους επιχειρηματίες του μεροκάματου, οι ρυθμίσεις που καταργούν την αργία της Κυριακής, δεν μπορούν να τις κρύψουν ούτε καν οι θιασώτες παρόμοιων μέτρων. Αναγκάζονται και το ομολογούν μάλιστα και φορείς που κατά τ' αλλά υπάρχουν για να στηρίζουν το κεφάλαιο.

Στην έκτη Εκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρεται: «Η απελευθέρωση του ωραρίου των λιανεμπορικών καταστημάτων φαίνεται να επιταχ ύνει τη μείωση του μεριδίου αγοράς των ΜικροΜεσαίων Εεπιχειρήσεων, ελαττώνοντας την κερδοφορία τους (το κ όστος αυξάνει περισσ ότερο από τις πωλήσεις). Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ικανές να εκμεταλλευτούν το συνεχές ωράριο μια και είναι σε θέση να προσλάβουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και να οργανώσουν εναλλαγές βάρδιας. Τα μικρά καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν έναν επιπλέον εργαζόμενο...».
Σε σχετική παλιότερη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που ενσωματώνει στοιχεία από ευρωπαϊκές έρευνες στις αρχές του 2000 σχετικά με τις συνέπειες της διεύρυνσης του ωραρίου επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις όπου εφαρμόστηκε η απελευθέρωση αλλά στα μεν μικρά καταστήματα -για όσο άντεξαν να λειτουργούν «απελευθερωμένα»- οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Στα δε μεγάλα η πλήρη και σταθερή εργασία «χτυπήθηκε» από τη μερική απασχόληση. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, σύμφωνα σχετική έρευνα, μετά την εφαρμογή των διευρυμένων ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 11,1%, ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων κατά 5,2%. Το συνολικό ποσοστό μείωσης της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο άγγιζε το 5,8%. Η σχετική μελέτη έδειξε πως η επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας όχι μόνο δε σταθεροποίησε την απασχόληση αλλά ότι υπήρξε μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προέκυψε ότι ένας στους δυο εργαζόμενους (46,8%) πλήρους απασχόλησης με βάση τα διευρυμένα ωράρια εργασίας των καταστημάτων (και με αντίστοιχη ευελιξία στο ωράριο εργασίας) δήλωσε ότι δυσκόλεψε ο συμβιβασμός προσωπικής ζωής και εργασίας (46,8%). Περίπου ένας στους δύο (41,7%) δήλωσε ότι χειροτέρευσε ο χρόνος που περνάει με την οικογένειά του και το 35,2% ότι μειώθηκε ο χρόνος χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.