Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«Φίλιπ Μόρις»: Παριστάνουν τους ευεργέτες, τσακίζουν εργάτες

Ως «εθνικός ευεργέτης» εμφανίστηκε λίγο-πολύ η πολυεθνική «Φίλιπ Μόρις» ιδιοκτήτρια της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, στη φιέστα που στήθηκε για τα εγκαίνια της νέας μονάδας που κατασκευάζει, στην οποία παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Μηταράκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ν. Θεοφιλόπουλος, αναφέρθηκε στην «επένδυση» που θα «δώσει νέα προοπτική ανάπτυξης», ότι «είμαστε ίσως η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν προχωρήσαμε σε περικοπές μισθών και σε απολύσεις, αντιθέτως, δώσαμε πριμ παραγωγικότητας στην πλειοψηφία των εργαζομένων, ενισχύσαμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και προσλάβαμε 80 νέους εργαζόμενους απόφοιτους τεχνολογικών ιδρυμάτων». Ακόμα ανέφερε ότι η Παπαστράτος «με συνεισφορά 1,4 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα, το 2011, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει στυλοβάτης για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Στο ίδιο πνεύμα «κινήθηκε» και ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι «Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είναι όχι μόνο παρήγορο, αλλά και ελπιδοφόρο το γεγονός να ολοκληρώνονται σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτή της εταιρείας Παπαστράτος, που έχει επενδύσει, τα τελευταία 10 χρόνια, 600 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία», κά.


Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη: Η «Φίλιπ Μόρις» από το 2003 που πάτησε το πόδι της στην Παπαστράτος μέχρι και σήμερα, η πρώτη της «δουλειά» ήταν να χτυπήσει σταδιακά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Από το 2005 έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταργώντας επιδόματα, πολυετίες και ό,τι άλλο είχαν αποσπάσει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν κάθε χρόνο τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά. Επιπρόσθετα οι υποχρεωτικές άδειες, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι πλέον «καθημερινότητα». Η μετεγκατάσταση το 2008 του εργοστασίου από τον Πειραιά στον Ασπρόπυργο, η οποία «θα ωφελούσε πολλαπλώς την Ελλάδα», στοίχισε στους εργαζόμενους του εργοστασίου 300 απολύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι της χώρας πλήρωσαν, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, πάνω από το 30% της «επένδυσης».
ΥΓ. (δικό μας) Έτυχε και είδα στο βίντεο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Εμετικό, όπως φαντάζεστε, ωστόσο βλέποντάς το θυμήθηκα τα εγκαίνια του ΙΚΕΑ και τη χαρά που είχε τότε ο Αβραμόπουλος (ήταν υπουργός Ανάπτυξης τότε). ΙΚΕΑ τα οποία ως ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς ουσιαστικά οδήγησε στην πτώχευση τη SATO και τη NEOSET (2 εταιρίες που διατηρούσαν εργοστάσια στην Ελλάδα). Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η κρίση οδηγεί τον καπιταλισμό στο ανώτερο στάδιο του αυτό του μονοπωλιακού καπιταλισμού στο οποίο τα ισχυρά πολυεθνικά μονοπώλια οδηγούν σε πτώχευση μεγάλες, αλλά όχι τόσο ώστε να αντιμετωπίσουν τις πολυεθνικές, εταιρίες. Αντιλαμβάνεστε ,λοιπόν, το μέλλον των αυτοαπασχολούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.