Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο τυφώνας Σάντι δεν έπληξε μόνο τις ΗΠΑ

Ο τυφώνας "Σάντι" και οι καταστροφικές επιπτώσεις του στις ΗΠΑ προκάλεσαν, δικαίως, το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Είδαμε όλα τα διεθνή μέσα να καλύπτουν αυτή τη φυσική καταστροφή που έπληξε μεγαλούπολεις των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω ανθρώπινα θύματα και μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες.
Ο τυφώνας, όμως, δεν χτύπησε μόνο τις ΗΠΑ, όπως και πολλοί άλλοι τυφώνες κάθε χρόνο, ο "Σάντι" χτύπησε και τις χώρες της Καραϊβικής αφήνοντας και εκεί ανθρώπινα θύματα και προκαλώντας ζημίες. Ωστόσο, για αυτούς τους ανθρώπους δεν μάθαμε τίποτα, είναι μάλλον παιδιά ενός κατώτερου θεού, όπως πιθανότατα ήταν και τα θύματα στις ΗΠΑ.
Διαβάσαμε το παρακάτω ρεπορτάζ στο www.tvxs.gr και κρίναμε ότι πρέπει να το δημοσιεύσουμε.

Πλήθος φωτογραφιών και βίντεο δημοσιεύθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Σάντι» στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο τυφώνας δεν χτύπησε μόνο την παγκόσμια υπερδύναμη, αλλά και την Κούβα, τη Τζαμαϊκά, την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία κ.α. αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς και αστέγους.
 
Οι νεκροί στην Καραϊβική ανέρχονται τουλάχιστον σε 69 ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Αϊτή, όπου 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ποταμοί υπερχείλισαν και ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν, υποδομές καταστράφηκαν, ενώ ολόκληρη η Καραϊβική έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Αρμόδιοι φορείς και οργανώσεις προειδοποιούν για επισιτιστική κρίση, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για έξαρση της χολέρας. Ο τυφώνας κατέστρεψε έναν καταυλισμό στον οποίο είχαν βρει καταφύγιο 370.000 άνθρωποι θύματα του σεισμού του 2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 200.000 μετά το πέρασμα της Σάντι. Οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διένειμαν τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες, ωστόσο, σύμφωνα με το Al Jazeera, προειδοποιούν τα αποθέματα βρίσκονται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ζημιά στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλη, σημειώνεται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Όλες οι καλλιέργειες έχουν επηρεαστεί από το πέρασμα του τυφώνα. Πρώτα η ξηρασία μετά ο τυφώνας Ισαάκ προκάλεσαν τεράστια προβλήματα και τώρα ο τυφώνας Σάντι κατέστρεψε ότι είχε απομείνει, δήλωσε η Myrta Kaulard, υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Αϊτή και ζήτησε την ανάληψη δράσεων ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη της γεωργίας στην περιοχή.

Εκτός από την Αϊτή ο τυφώνας Σάντι έπληξε και τις Μπαχάμες, τη Κούβα και τη Τζαμαϊκά, όπου χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, σπίτια, υποδομές και δημόσια κτίρια καταστράφηκαν, δρόμοι πλημμύρισαν και καλλιέργειες υπέστησαν σημαντικές  ζημιές. Σημειώνεται πως στις Μπαχάμες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην Κούβα έντεκα, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία, ένας στη Τζαμάϊκά και ένας Πουέρτο Ρίκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.