Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο αντιμνημονιακός πρόεδρος του ΣΕΒ

Μέσα στον καταιγισμό των σημερινών ειδήσεων μου έκανε μεγάλη εντύπωση η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ περί ξεπερασμένου μνημονίου που θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένας σχέδιο εθνικής σωτηρίας. Διαβάζοντας αυτή την είδηση πήγε το μυαλό μου αμέσως σε όλους αυτούς που προεκλογικά καλούσαν στο σχηματισμό ενός αντιμνημονιακού μετώπου, έτσι γενικά και αόριστα. Ενός μετώπου δίχως πρόταση για το αύριο παρά μόνο άρνηση εφαρμογής του μνημονίου εντός όμως ΕΕ και ευρώ. Στο μέτωπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ ενώ έκλεινε και το μάτι στους ΑΝΕΛ. Θα μπορούσε να καλέσει και τη Χρυσή Αυγή, αφού και αυτή κατά του μνημονίου είναι αλλά υπέρ του ευρώ, επειδή, όμως, η Χρυσή Αυγή είναι μια ξεχωριστή, ντροπιαστική για την Ελλάδα, περίπτωση δεν θα ήθελα να τη συνδέσω με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Στο αντιμνημονιακό μέτωπο από σήμερα εντάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, πολλοί, βέβαια, θα πουν άλλο αυτό που προτείνει ο Δασκαλόπουλος άλλο η πρόταση του Τσίπρα. Σωστά, θα πει ο καλοπροαίρετος. Πόση διαφορά, όμως, μπορεί να έχει η πολιτική εκτός μνημονίου αλλά εντός ευρώ και ευρωπαϊκής ένωσης; Πόσους ελιγμούς μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα κινείται εντός της λωρίδας της ΕΕ; 
Είναι φανερό ότι η προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό δίχως να δίνει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση. Ήταν η πρόταση του αριστερόστροφου γυρίσματος της κουτάλας στη δημιουργία του μίγματος πολιτικής από το δεξιόστροφο γύρισμα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ. 
Κάτι άλλο που δείχνει η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ είναι ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Αν η απαγκίστρωση από το μνημόνιο θα σημαίνει και έξοδο από το ευρώ δεν το ξέρουμε, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι αν τελικά επιλεγεί η έξοδος από το ευρώ θα παρουσιαστεί ως επιτυχία και ως σωτηρία για τα δεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.