Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Προγραμματικές δηλώσεις: Φτώχεια, ανεργία, σκλαβοποίηση

Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν μια πρώτη καλή ευκαιρία για να καταλάβουμε το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Κόντρες σε υψηλούς τόνους, αποχωρήσεις βουλευτών, "εγέρθητι", χειροκροτήματα βουλευτών σε αρχηγούς και βουλευτές άλλων κομμάτων και άλλα ωραία.
Το συμπέρασμα είναι ότι το εκρηκτικό κλίμα της κοινωνίας θα επικρατεί θα επικρατεί και στη βουλή. Θα επικρατεί, γιατί όπως έδειξαν οι συνεδριάσεις, η κυβερνητική πολιτική θα είναι η συνέχιση της πιστής εφαρμογής του μνημονίου 2, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας. Φυσικά, το ξεπούλημα, θα συνοδευθεί "από νέα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας" ώστε η χώρα να γίνει ελκυστική σε επενδύσεις τύπου Cosco. Για να το κάνουμε πενηνταράκια, νέες μειώσεις μισθών, περαιτέρω διάλυση εργασιακών σχέσεων, χτύπημα του συνδικαλισμού, εφαρμογή όλων των νοσηρών μέτρων εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ενδεικτική του τι έρχεται ήταν μια φράση της ΓΓ του ΚΚΕ η οποία, πολύ εύστοχα, είπε: "τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν είναι απάντηση στη φτώχεια αλλά τείνουν να καταστούν νέοι μηχανισμοί κομματικής ρουσφετολογίας".
Βέβαια, πέρα από το εκρηκτικό κλίμα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, το κλίμα πολώνεταιαι από την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές της οποίας είναι, βέβαιο, ότι θα έχουν συχνές διαμάχες με τους βουλευτές της αριστεράς. Ως "αντισυστημικό" κόμμα η ΧΑ εκτός βουλής τα βάζει με αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση, δηλαδή τους μετανάστες, και εντός βουλής με αυτούς που εκπροσωπούν το σύστημα εξουσίας, δηλαδή, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο αντισυστημικοί είναι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.