Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μηδενική ανοχή στο φασισμό

Το σημερινό περιστατικό στο στούντιο του ΑΝΤ1 απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι έχουμε μάθει ως κοινωνία να λειτουργούμε σε τηλεοπτικό χρόνο και να θεωρούμε πως ότι δεν το πιάνει μια κάμερα δεν υπάρχει, δεν γίνεται. Σήμερα, λοιπόν, είδαμε το πρόσωπο του φασισμού on camera. Το πρόσωπο του φασισμού που πολύ καιρό τώρα βλέπουν καθημερινά ανυπεράσπιστοι μετανάστες που δέρνονται από αγέλες φασιστοειδών, που βλέπουν άλλοι άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μόνο και μόνο γιατί οι φασίστες τους θεωρούν κατώτερους, ανώτερους (γιατί υπάρχει και το κόμπλεξ σε αυτή την ιστορία) τελοσπάντων διαφορετικούς. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τη Χρυσή Αυγή αυτή καθεαυτή γιατί μπορεί σήμερα ο φασισμός να εκφράζεται από αυτή την οργάνωση και αύριο να εκφράζεται από το Ασημένιο Φεγγάρι. 

Ο φασισμός είναι ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται σε περιόδους κρίσης του καπιταλισμού. Είναι το μακρύ χέρι της αστικής τάξης. Έρχεται για να βάλει "τάξη" στην αταξία που προκαλεί η κοινωνική διάλυση που ακολουθούν τις κρίσεις του καπιταλισμού. Είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ γιατί, δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια ο φασισμός εξετράφη μέσα στην ελληνική κοινωνία και τον συναντάς δίπλα σου. Κυριότερο χαρακτηριστικό του ο συμψηφισμός και ο μηδενισμός. Όλοι ίδιοι είναι, όλοι κλέφτες, όλοι στην κρεμάλα, όλοι προδότες κλπ. Ισοπέδωση. Βέβαια, δεν έγινε τυχαία. Όταν είναι επίσημη πολιτική της Ε.Ε. ο συμψηφισμός κομμουνισμού - ναζισμού, δηλαδή, του βασικού επιχειρήματος των φασιστών εδώ οδηγούμαστε. Όταν εξομοιώνεις το θύτη με το θύμα είναι βέβαιο ότι ο θύτης θα ξαναδράσει.
Ένα συμπέρασμα της ημέρας είναι ότι οι φασίστες στην Ελλάδα έχουν καταφέρει ένα από τους μεγαλύτερους στόχους τους. Ποιος είναι αυτός. Η ανοχή. Έχουν καταφέρει οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές να βρίσκουν ανοχή από πάρα πολύ κόσμο. (Σε αυτό βοήθησαν και οι πρακτικές των αντισυγκεντρώσεων και του προπηλακισμού πολιτικών που χρησιμοποίησαν και αριστερές οργανώσεις). Επιθυμούν την ανοχή γιατί έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύουν σε καμιά μορφή δημοκρατίας. Χθες, ο αρχηγός τους υμνούσε σε ομιλία του το δικτάτορα Παπαδόπουλο. Με την ανοχή της κοινωνίας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τη μικρή, αλλά απαραίτητη δύναμη, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσουν όσα νοσηρά έχουν στο κεφάλι τους.
Πόσες φορές ακούσατε σήμερα. "Καλά της έκανε". Εμείς αρκετές. Ευτυχώς, όμως, για πρώτη φόρα οι φωνές αυτές φιμώθηκαν από άλλες που αντέδρασαν και αντιμετώπισαν τη φασίζουσα νοοτροπία. Οι φασίζουσες φωνές δεν ακούστηκαν μόνο από ψηφοφόρους της ΧΑ, αλλά και από άλλους φασίστες και εκεί είναι το πρόβλημα. Μπορεί η ΧΑ να αποδυναμωθεί αλλά ο φασισμός όχι. Ο φασισμός θα αποδυναμωθεί αν όλοι οι υπόλοιποι, ως κοινωνία πέρα από πολιτική τοποθέτηση, αντιληφθούμε ότι είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά το οποίο αν σήμερα το ανεχθούμε αύριο θα το βιώσουμε το πετσί μας. Δεν λέμε να βγούμε στο δρόμο να δερνόμαστε με τους χρυσαυγίτες (αν και όταν βλέπουμε να δέρνουνε κάποιον ανυπεράσπιστο θα πρέπει να αντιδρούμε), αλλά είμαστε υποχρεωμένοι τις φασιστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες που βλέπουμε γύρω μας να τις αναδεικνύουμε ώστε να εφαρμοστεί η μηδενική ανοχή στο φασισμό. Ο φασισμός δεν έχει επιχειρήματα. Επενδύει στο φόβο και στην τρομοκρατία. Τα επιχειρήματα τον τσακίζουν και το δρόμο αυτό πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι μη φασίστες. 
Για αυτό καθίστε μελετήστε τη ιστορία του φαινομένου. Διαβάστε για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης που όλο και πιο συχνά έρχεται στην κουβέντα. Διαβάστε για το πως έγινε ο Χιτλερ καγκελάριος. Διαβάστε ποιοι βιομήχανοι τον διόρισαν πριν εκλεγεί. Διαβάστε για το αν και κατά πόσο είναι αντισυστημικός ο φασισμός και ο ναζισμός. Διαβάστε πως αντιμετώπισαν τα μονοπώλια και πως τους εργάτες. Διαβάστε πως ηττήθηκε. Μάθετε τις απώλειες των συμμάχων. Διαβάστε για τις συνέπειες του στη χώρα μας. Μάθετε τι ήταν οι ταγματασφαλίτες, τους οποίους ο Μιχαλολιάκος στην τηλεόραση έχει αποκαλέσει εθνικούς αγωνιστές. Διαβάστε τον όρκο που έδιναν δηλώντας πίστη στο Χίτλερ. Είναι τόσο ισχυρά τα επιχειρήματα που μπορείτε να βρείτε που διαλύουν τον γκεπαιλισμό των φασιστών. Μη τους φοβάστε και κυρίως βοηθήστε τους παραπλανημένους να μάθουν. Ακόμα και όσοι ψηφίσατε ΧΑ, χωρίς να είστε ή να νιώθετε φασίστες, μελετήστε το φαινόμενο. Σήμερα, δέρνεται ο μετανάστης, αύριο θα είναι αυτός που έχει μακρυά μαλλιά, ο ομοφυλόφιλος, ο κοντός, το άτομο με αναπηρία, ο κομμουνιστής, ο καθένας που δεν τους αρέσει η φάτσα του και κυρίως οι ιδέες του. Είναι δυνατόν να υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής με ψευδώνυμο ΚΑΙΑΔΑΣ; Ας τον ρωτήσει κάποιος ποιους θέλεις να πετάξεις στον ΚΑΙΑΔΑ ρε;

Όπως λέει και το τραγούδι

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.