Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η αποτίμηση των εκλογών

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα έχει όπως όλες οι εκλογές πολλές αναγνώσεις. Οι χθεσινές εκλογές ανέδειξαν τον Τσίπρα σε ξεκάθαρο νικητή αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κράτηση για την επόμενη κυβέρνηση. Νικητής, επίσης, η Χρυσή Αυγή που διατήρησε τις ψήφους της (θα αρχίσει να κοκκινίζει ο Παρθενώνας από ντροπή) και ηττημένος το ΚΚΕ. Συμπερασματικά θεωρούμε το αποτέλεσμα απογοητευτικό. Απογοητευτικό για τους εξής λόγους (με σειρά ιεράρχησης):

1. Η Χρυσή Αυγή διατήρησε τις ψήφους της, αποδεικνύοντας ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού είναι πλήρως εκφασισμένο έτοιμο να υποστηρίξει πολιτικές βγαλμένες από τα πιο νοσηρά μυαλά. Εύγε! Να θεσμοθετήσετε και βραβείο για όποιον δέρνει καλύτερα, όποιον χρησιμοποιεί καλύτερα λοστούς, μαχαίρια, ρόπαλα και όπλα. Ο νικητής να παίρνει και μια έδρα στη Βουλή.
Φανταζόμαστε ότι η χθεσινή δέσμευση του αρχηγού σας ότι θα αγωνιστεί ώστε να έχει κάθε τίμιος Έλληνας ένα κομμάτι ψωμί σας γέμισε ευτυχία και ελπίδα. Συνέχεια της δέσμευσης Παναγιώταρου ότι θα τρώμε ψωμοτύρι αλλά θα έχουμε ισχυρό στρατό. Μέχρι, όμως, να σας δώσουν ψωμοτύρι, θα μοιράζουν κουτόχορτο.

2. Η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί οπισθοδρόμηση αφού το ρεύμα διάλυσης του δικομματισμού των εκλογών της 6ης Μαΐου ανεστράφη. Η τρομοκράτηση του λαού και τα εκφοβιστικά διλήμματα έπιασαν τόπο. Άρα, την επόμενη φορά θα ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική.

3. Η μη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι στα εκτός βουλής κόμματα. Δυστυχώς, είναι πυλώνας της νέας κυβέρνησης.

4. Η μεγάλη αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Ο λαός επέλεξε να δώσει στο ΚΚΕ ιστορικά χαμηλά ποσοστά σε μια εποχή που είναι βέβαιο ότι η δράση του Κόμματος, των μελών και των φίλων του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βέβαια, η δράση αυτή δεν θα μειωθεί λόγω αποτελέσματος αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα υψώσει εμπόδια. 
Το αποτέλεσμα, βέβαια, πρέπει να προβληματίσει και να οδηγήσει σε συμπεράσματα και αποφάσεις που θα δώσουν νέα ώθηση στο Κόμμα. Πολλά μπορούν να ειπωθούν. Κάτι η ιδιαίτερα αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία των εκλογών της 6ης Μάη στην οποία τα ηγετικά στελέχη δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ αποτυχία που επισημάνθηκε και διορθώθηκε στη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία αλλά οι εντυπώσεις δεν άλλαξαν αρκετά, κάτι η μεγάλη πίεση που δέχτηκε το ΚΚΕ από τις αυταπάτες που καλλιέργησε πολύ επιτυχημένα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για κυβέρνηση Αριστεράς, κάτι η διαφωνία του λαού με την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας, κάτι η μη επικοινωνιακή αδυναμία κάποιων προσώπων οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ευτυχώς, οι δημοκρατικές διαδικασίες στο ΚΚΕ λειτουργούν ακόμα και είναι βέβαιο ότι η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και το επερχόμενο συνέδριο θα οδηγήσουν σε μια πορεία ενδυνάμωσης της σχέση του ΚΚΕ με το λαό.  
Όσο, για εκείνους που χάρηκαν τόσο πολύ με την πτώση του ΚΚΕ, οι οποίοι είναι πολλοί και δεν ανήκουν μόνο σε αντίπαλα ιδεολογικά κόμματα αλλά και σε αυτούς που δηλώνουν αριστεροί ή ακόμα και έτοιμοι για συνεργασία, δείχνουν ξεκάθαρα έναν από τους στόχους της εκλογικής αναμέτρησης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του στελέχους της ΔΗΜΑΡ, κ. Γεωργάτου αν δεν κάνουμε λάθος, που είπε σήμερα μέσα σε φοβερή χαρά "Καιρός ήταν να τελειώσει το ΚΚΕ. Την επόμενη φορά θα είναι εκτός βουλής". Όπως, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο είχαν επιδοθεί σε πόλεμο εναντίον του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά τη ΔΗΜΑΡ την άφηναν ανέγγιχτη. Καλό είναι τα έχει υπόψη του αυτά ο λαός. Έρχονται δύσκολες μέρες και θα πρέπει να ξέρει ποιους αξίζει να εμπιστευθεί.

2 σχόλια:

  1. μπραβο στο κκε.....καταφερε να νομιμοποιησει το μνημονιο φερνοντας νδ+πασοκ στην εξουσια ,κραζονας συριζα...παραλληλα συνεχιστε να χωνετε πρωτα-πρωτα σε χα,θα την κανετε και κυβερνησηηηηηηηηηηηηηηηη.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως θα έπρεπε το ΚΚΕ να δηλώσει διάλυση για να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός; Φιλαράκο τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ του 1980 δεν ταιριάζουν σε κάποιον που θέλει να λέγεται αριστερός. Αν γουστάρετε ελάτε για συνεργασία στα σωματεία. Σταματήστε τη συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ και οργανωθείτε σε ταξική κατεύθυνση. Αλλά ξέχασα. Πλέον εσείς είστε η ΠΑΣΚΕ. Να εύχεσαι το ΚΚΕ να υπάρχει γιατί μπροστά σε αυτά που έρχονται θα είναι το μόνο στήριγμα για το λαό.
    Όσο για τη Χρυσή Αυγή το θέμα ήταν να μην σπάσει το αυγό. Τώρα θέλει δράση.Η γιγάντωση του φασισμού και η απήχησή του σε 15χρονα θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Αλλά από ότι βλέπω το ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολεί μόνο η επερχόμενη διακυβέρνηση. Αλήθεια πότε θα απαντήσετε για το τι είπε ο Τσίπρας στους πρέσβεις των G20 κεκλεισμένων των θυρών; Σημαντική σημείωση εκφράζω απόλυτα προσωπικές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.