Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μ΄αυτό μου φέρνει τρόμο

Ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το αν ο Αντώνης θα βάλει την υπογραφή του ή όχι σε κάτι που είναι δεδομένο ότι θα υπερψηφίσει (η υπόθεση θυμίζει το 6μήνο σήριαλ του "σκανδάλου" Ζαχόπουλου), χθες έγινε πιο αποτυχημένη δημοπρασία Γερμανικών ομολόγων όλων των εποχών. Το Γερμανικό Δημόσιο μάζεψε λιγότερα και από τα 2/3 του ποσού που στόχευε! Μόλις 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν το ποσό που άντλησε το Γερμανικό Δημόσιο στη χθεσινή δημοπρασία 10ετών γερμανικών ομολόγων ενώ αναζητούσαν 6 δις ευρώ.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η κρίση του καπιταλισμού είναι τόσο βαθειά, που οι κατέχοντες το χρήμα, οι πλούσιοι ή αλλίως, για να χρησιμοποιήσω σύγχρονους όρους, οι αγορές φοβούνται να δανείσουν με 10ετή ορίζοντα ακόμα και την πιο υγιή οικονομία της Ευρωζώνης. Φαίνεται, θεωρούν δεδομένο ότι και αυτή θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τις υπόλοιπες χώρες. Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα το ζοφερό μέλλον που περιμένει τους λαούς γιατί τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκονται οι οικονομίες της Ευρώπης διαμορφώνουν συνθήκες σφοδρής σύγκρουσης συμφερόντων, γιατί κάθε μπλοκ εκπροσώπων του κεφαλαίου ανάλογα αν είναι εξαγωγικό, εισαγωγικό, βιομηχανικό, εφοπλιστικό, τραπεζικό, ενεργειακό κλπ βλέπει με διαφορετικό τρόπο το τέλος της κρίσης ώστε να έχει ταυτόχρονα τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και τις ευοίωνες συνθήκες πλουτισμού μετά την κρίση. Επειδή, όμως, η σύγκρουση αφορά σε συμφέροντα εκείνων που κατέχουν την εξουσία το τέλος της σύγκρουσης είναι πιθανό να είναι εφιαλτικό. Συνήθως, οι συγκρούσεις σε αυτό το επίπεδο οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις.

Ιδιαίτερα, για τη χώρα μας που βρίσκεται σε μια περιοχή, στην οποία πέρα από τις συνεχείς αναφλέξεις, ακούγεται πολύ έντονα η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου η κατάσταση διαμορφώνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Συρίας, με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την επίθεση που φαίνεται να ετοιμάζει το Ισραήλ (πρόσφατα ο Κάστρο έγραψε σε άρθρο του ότι ετοιμάζεται επίθεση στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και πυρηνικά όπλα εναντίον του Ιράν. Ο Κάστρο λίγους μήνες πριν την επέμβαση στη Λιβύη είχε προειδοποιήσει για το γεγονός μέσα από προηγούμενο άρθρο του) με τους συμμάχους του (ανάμεσα στους οποίους εσχάτως είμαστε και εμείς) καθιστούν την περιοχή μπαρουταποθήκη. Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μ΄αυτό μου φέρνει τρόμο, που έγραψε και ο Νίκος Καββαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.