Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Κρεμάλα ή Γουατεμάλα

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη την είδηση του κλεισίματος του μοναδικού παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρο της χώρας. Και αυτό το έγκλημα εντάσσεται στα πλαίσια σωτηρίας της χώρας από τη χρεωκοπία που αν δεν επιτευχθεί θα έχει φοβερές συνέπειες, όπως λένε. Ανάμεσά τους το ότι δεν θα υπάρχουν νοσοκομεία να πάμε τα παιδιά μας. Η Γουατεμάλα ή η κρεμάλα είναι πιο κοντά;
Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμιά ενημέρωση των επιστημόνων καταργήθηκε προχτές το μεσημέρι το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η κατάργηση έγινε στα πλαίσια των συγχωνεύσεων υγειονομικών μονάδων που προωθεί η κυβέρνηση και τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταφέρθηκαν «εκ των ενόντων» σε άλλες μονάδες. 
Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) αντιμετώπιζε παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες. Ηδη απ' τον περασμένο χρόνο, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 11.3.2011, είχαν αρχίσει οι προσπάθειες για τη συγχώνευση με το αιτιολογικό της «έσχατης κατάστασης» που είχε περιέλθει το Κέντρο λόγω της έλλειψης προσωπικού ως συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης. Πριν τη λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - τη δεκαετία του 1980 - τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες στέλνονταν στο εξωτερικό. 

Ωστόσο, και η λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - καθώς ήταν πάντα υποστελεχωμένο σε προσωπικό - δεν μπόρεσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για σοβαρές επεμβάσεις στα παιδιά. Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της Διοίκησης του «Αγία Σοφία» η παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) συγχωνεύεται με τη γενική ΜΕΘ. Ετσι τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν σε αυτή μεταφέρθηκαν ένα στη γενική ΜΕΘ, ένα στη μονάδα Νεογνών στο «Αγλαΐα Κυριακού» - στα πλαίσια της συλλειτουργίας των παδιατρικών νοσοκομείων - και ένα σε καρδιολογική κλινική. Στο σχέδιο συγχώνευσης της Διοίκησης του «Αγία Σοφία» προβλέπεται η λειτουργική διασύνδεση της συγχωνευμένης μονάδας με το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί με βάση τις αρχές της «ελευθέρας οικονομίας». Δηλαδή, προβλέπεται προώθηση των παιδιών με προσαυξημένες - σε σχέση με τώρα - πληρωμές προς το ΩΚΚ. Επιπλέον αυτά τα παιδιά με τα επιβαρυμένα δεδομένα της υγείας, τα διεκδικεί ως πελάτες και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, στα πλαίσια της εξίσωσής του με το δημόσιο τομέα, όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Πάντως, οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δε θα αφήσουν να γίνει συγχώνευση που είναι σε βάρος της υγείας των παιδιών με σοβαρές καρδιοπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.