Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η πιο πανηγυρική χρεοκοπία

«Απαλλάχθηκε ο ελληνικός λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου. Αν αναρωτιέστε πως το κατάφερε αυτό ο ΓΑΠ, η απάντηση είναι πολύ απλή. Χρεοκοπώντας! Ούτε επιλεκτικά, ούτε κάπως αλλιώς. Χρεοκοπήσαμε κανονικότατα. 
Η χθεσινή συμφωνία συνιστά χρεοκοπία αφού ορίζει ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους της χώρας. Η Ελλάδα τίθεται πλέον υπό τον ασφικτικό διεθνή έλεγχο για πολλά χρόνια, για να μην πούμε για δεκαετίες. Όπως, ακριβώς, το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Τρικούπη επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδα έτσι και η χθεσινή "επιτυχία" (τι άλλο θα ακούσουμε; Τουλάχιστον, πριν 120 χρόνια έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους) επιφέρει την επιβολή οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές μας. Όπως, πολύ εύστοχα σημειώνει σήμερα η Ελευθεροτυπία, η συμφωνία καθορίζει το καθεστώς της τοκογλυφικής αφαίμαξης του λαού για τα επόμενα 30 χρόνια.
Πολλοί, σήμερα, είπαν ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιτευχθεί συμφωνία μείωσης του χρέους κατά περίπου 40 δις €. Ωστόσο, δεν είπαν ποιος είναι ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει. Κι αν στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι "ο ελληνικός λαός", στο πρώτο την απάντηση δεν την έχουμε μάθει ακόμα μιας και οι "εμπράγματες εγγυήσεις" που έδωσε η κυβέρνηση δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.