Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η πλατεία μεγαλώνει

Η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα δίνει τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει. Η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί μήνυμα για το μέλλον. Οι Έλληνες άρχισαν πάλι να βγαίνουν από το σπίτι αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους, απαξίωναν για χρόνια τη δύναμη της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας συναντώνται στο Σύνταγμα και στις κεντρικές πλατείες όλης της χώρας. Φαίνεται, από τα πανό και τα συνθήματα τα οποία σιγά-σιγά σχηματοποιούνται με την παρέμβαση πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες είναι εκεί χωρίς διακριτικά, αλλά δεν είναι δύσκολο να τις διακρίνεις. Αντίθετα, με πολλούς από τους συμμετέχοντες, δεν διαφωνούμε με τη συμμετοχή και την παρέμβαση πολιτικών δυνάμεων. Δεν νομίζουμε ότι γίνεται και αλλιώς. Οι πολιτικές δυνάμεις, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκεί θα βρεθούν για να συνθέσουν. Να συνθέσουν συνθήματα, αιτήματα και τρόπους δράσης. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα κίνημα μόνο από ανθρώπους απολιτίκ, ανοργάνωτους σε σωματεία και κοινωνικές ομάδες. Το κίνημα μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους, εκτός βέβαια από τα φασιστοειδή και τους χούλιγκαν. Αυτό μπορεί να γίνει, όμως, μέσω της δυνατότητας που δίνει αυτή η μάζωξη για διάλογο και συναπόφαση.
Κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός πραγματικά κινήματος ανατροπής των πραγμάτων θα παίξει και η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η μαγιά αυτή των χιλιάδων του κόσμου που κινητοποιείται μπορεί μέσα από την οργάνωση μιας απεργίας στο επόμενο δεκαήμερο να δώσει άλλο χαρακτήρα. Είναι ευκαιρία η θέληση για συλλογική δράση να εκφραστεί μέσα από μια σειρά απεργιακών δράσεων και κινητοποιήσεων που θα στείλουν ένα πραγματικά διαφορετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα ταξικής πάλης που θα ταρακουνήσει το σύστημα. Βέβαια, τότε ο ΣΚΑΙ δεν θα το προβάλλει αλλά δεν θα πρέπει να μας πειράζει...

ΥΓ Σήμερα, δεν ακούσαμε τα γηπεδικού τύπου συνθήματα με ακροδεξιό περιεχόμενο για τα οποία σας ενημερώσαμε ότι ακούγονταν χθες. Αργότερα μάθαμε ότι οι ακροδεξιές, φασιστικές οργανώσεις είχαν συγκέντρωση στη Μητρόπολη. Μακάρι να μην ξαναπατήσουν στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.