Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Απολύσεις, μειώσεις, απολύσεις ....

Με αφορμή τις νέες απολύσεις που έγιναν στον όμιλο Αλαφούζου με πιο διάσημη την απόλυση του δημοσιογράφου - συγγραφέα Άρη Χατζηστεφάνου, ο οποίος έκανε την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή Infowar, θέλουμε να αναδείξουμε την παγίδα στην οποία πέφτουν κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας. Ο Αλαφούζος, λοιπόν, πριν μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει οριζόντια μείωση μισθών 10% σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να μην γίνουν απολύσεις όπως είχε πει. Βέβαια, η υπόσχεση αυτή ξεχάστηκε μέσα σε λίγους μήνες και τιμώντας τα παντελόνια που φοράει απέλυσε 15, λένε, οι πληροφορίες εργαζόμενους. ΤΟ ίδιο ακριβώς έργο έχει παιχθεί σε πολλές εταιρίες. Intracom, Singular, Altec κλπ οι εργαζόμενοι με την υπόσχεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις συμφωνούσαν στη μείωση των μισθών τους και αφού περνούσαν λίγοι μήνες ορισμένοι απο αυτούς πήγαν σπίτι τους. 
Δυστυχώς, η κατάσταση δείχνει ατέρμονη. Οι εργοδότες απολύουν και κόβουν μισθούς κατά βούληση. Καθημερινά οι τόποι δουλειάς γίνονται πεδία ωμού εκβιασμού και τρομοκρατίας. Το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο στοχεύει πλέον όχι απλά στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης αλλά στην ηθική καταρράκωση των εργαζόμενων ώστε να νιώθουν ολοένα και πιο αδύναμοι απέναντι στους Αλαφούζους και στους τσάτσους τους.  Η ανάγκη οργανωμένης δράσης μέσα από σωματεία, επιχειρησιακά και κυρίως κλαδικά, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Είναι ο μόνος τρόπος να σώσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.