Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Από τα φιλέτα αρχίζει η «αξιοποίηση»

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορταζ της Δήμητρας Καδδά από την Ελευθεροτυπία σχετικά με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί εθνική καταστροφή και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον όταν θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν οι εμπνευστές του.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ συσκέψεις για την οριστικοποίηση του πακέτου αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ και ακινήτων του Δημοσίου ξεκινούν από αύριο, με ορόσημο τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρέπει να αποδείξει στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει τα 50 δισ. ευρώ που θα μειώσουν το χρέος.

Τη Δευτέρα προγραμματίζεται κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ των επτά ελληνικών τραπεζών, που θα αναλάβουν το έργο «ξεκαθαρίσματος» των ακινήτων-φιλέτων, που θα φέρουν τουλάχιστο 2 δισ. ευρώ για την μείωση του χρέους το 2012 και πολλαπλάσια χρηματικά ποσά τα επόμενα χρόνια, ενώ επιχειρείται να καταστεί δυνατή η σύγκληση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων την Τρίτη, για να οριστικοποιηθεί το πωλητήριο των κρατικών εταιρειών.

Στο πεδίο των ακινήτων, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι ο πρωθυπουργός να έχει στον φάκελο της συνόδου τουλάχιστον κάποια ενδεικτικά ακίνητα-φιλέτα, όπως το Ελληνικό, καθώς ο δρόμος (έως ότου συνταχθούν αναλυτικές και ακριβείς λίστες) θα είναι μακρύς. Οι ανακοινώσεις ακινήτων προς «αξιοποίηση» κατά τους προηγούμενους μήνες (από τη διυπουργική τον Δεκέμβριο, το ΙΣΤΑΜΕ, την ΚΕΔ και άλλους κρατικούς φορείς) ακολουθήθηκαν από αντιδράσεις υποψήφιων διεκδικητών των ακινήτων, αναδεικνύοντας ένα γνωστό από το παρελθόν πρόβλημα.

Για παράδειγμα, η ΚΕΔ υπολογίζει μεν ότι έχει ακίνητα «ελεύθερα» αξίας 50 δισ. ευρώ, αλλά εξ αυτών τα εντελώς «καθαρά» είναι πολύ πιο λίγα. Και τούτο, διότι σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε κρατικά κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, έχουν χαθεί τα χαρτιά ιδιοκτησίας, ενώ η πολύπλοκη νομοθεσία αφήνει πολλά περιθώρια για καταπατήσεις και διεκδικήσεις.

Οι επτά τράπεζες-σύμβουλοι (Εθνική, Πειραιώς, Marfin, Alpha, Eurobank, ΑΤΕ και Emporiki) καλούνται αύριο να συντονίσουν τη δράση τους, για να ξεκαθαρίσουν το «καλάθι» ακινήτων, που πρέπει να παρουσιαστούν τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο και τα οποία οι ίδιες στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να προωθήσουν στην αγορά με το αζημίωτο... Θα ζητηθεί άμεσα οι τράπεζες να... εξορμήσουν στις υπηρεσίες του Δημοσίου, στην ΚΕΔ, την ΕΤΑ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά και σε ΔΕΚΟ που έχουν ακίνητα-φιλέτα, όπως ο ΟΣΕ και τα Αμυντικά Συστήματα.

Διαδικασίες-εξπρές

Παράλληλα, προωθείται άμεσα προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εισάγει τον προτεινόμενο «θεσμό της επιφανείας», που θα επιτρέπει «αξιοποίηση» χωρίς πώληση του ακινήτου. Λέγεται ότι η ρύθμιση θα περιέχει και διατάξεις για να επιλυθούν άμεσα διάφορα προβλήματα αμφισβήτησης και νομικής κυριότητας κρατικών ακινήτων. Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων άμεσος στόχος θα είναι η αναλυτική αποτύπωση των κινήσεων του 2011 και του 2012. Ωστόσο πρέπει να δοθεί ένας... λογαριασμός της αξίας των ΔΕΚΟ. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τα «ασημικά» σε 44 δισ. ευρώ, με το μετοχολόγιο του ελληνικού Δημοσίου να αποτιμάται στα 8 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται -μεταξύ άλλων- οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΛ.ΠΕ., η αποκρατικοπίηση της ΛΑΡΚΟ, του Καζίνου της Πάρνηθας και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΔΕΠΑ, η στρατηγική συνεργασία για τα ΕΛΤΑ, η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η χορήγηση άδειας χρήσης για το φάσμα συχνοτήτων και η αποκρατικοποίηση των λιμένων. Η αρχή και εδώ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, γίνεται από την άμεση ανακοίνωση των ονομάτων των συμβούλων, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα (εκκρεμεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.