Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΣΕΠΕ για πρώτη φορά στα κάτεργα των τραπεζιτών

Για πρώτη φορά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έκανε τη δουλειά του και επισκέφθηκε τα γραφεία της Eurobank όπου ανακάλυψε ότι καταστρατηγείτε κάθε διάταξη του εργατικού δικαίου. Βέβαια τα ΜΜΕ σώπασαν. Οι λαλίστατοι ΑΡΔ των μεγάλων καναλιών δεν τόλμησαν να μιλήσουν για το θέμα. Σε περιφερειακά μέσα το διαβάσαμε και το ακουσαμε. Συγχαρητήρια στο κ. Χρήστο Μέγα, συντάκτη της Ελευθεροτυπίας, που το ανέδειξε. Αναλυτικά το ρεπορτάζ.

Περισσότεροι από 180 εργαζόμενοι απασχολούνταν παράνομα την Πέμπτη το βράδυ στα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Νέα Ιωνία. Το θέμα της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας αποκαλύφθηκε έπειτα από έφοδο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ και την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε αστυνομικά οχήματα να κλείσουν τις εξόδους, προκειμένου να ελεγχθεί ο αριθμός των παρανόμως απασχολουμένων.

Για την παράνομη εργασία -ημεδαπών υπαλλήλων της τράπεζας- χωρίς υπερωριακή αμοιβή, χωρίς καταβολή εισφορών και χωρίς αναφορά στο βιβλίο απασχολουμένων το ΣΕΠΕ συνέταξε έκθεση, η οποία θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΕΠΕ πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση του σώματος, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και αυτό «είναι δείγμα για το πώς εννοεί την εφαρμογή των νόμων το ΣΕΠΕ».

Να σημειωθεί ότι με βάση όλες τις νομοθετικές προβλέψεις και όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που προβλέπονται και εάν ακόμη η τράπεζα είχε εκμεταλλευτεί κάθε ρύθμιση και είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους στις 6 και 15' το βράδυ. Η «καταδρομική» ενέργεια του ΣΕΠΕ εξελίχτηκε μισή ώρα αργότερα και η σχετική έκθεση αναφέρει ως ώρα παράνομης εργασίας την 18.50'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.