Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Έναρξη αγώνων διεκδίκησης

Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν την έναρξη ενός κύκλου κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Τα τελευταία 20 χρόνια (που θυμόμαστε εμείς) απεργίες και διαδηλώσεις γίνονταν για να μην χαθούν κατακτήσεις και δικαιώματα. Αφού από χθες δεν υπάρχει κάτι άλλο να χαθεί οι αγώνες θα αρχίσουν να γίνονται διεκδικητικοί. Αγώνες για τις συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις, για 8-ωρο, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Ας είναι αυτή η αρχή.
Για τις κινητοποιήσεις, αν και μικρότερες σε όγκο από της 5ης Μαΐου είχαν πάρα πολύ κόσμο, με πολύ θυμό και αποφασιστικότητα. Το ΠΑΜΕ έφθασε πρώτο στη Βουλή και επειδή είχαν παραταχθεί οι αστυνομικοί μπροστά από το μνημείο του "Άγνωστου Στρατιώτη" οδηγούσε τον κόσμο προς Ακρόπολη. Στη συνέχεια άρχισαν να φθάνουν τα μπλοκ ΓΣΣΕ - ΑΔΕΔΥ. Πολλοί διαδηλωτές (και άλλοι) ήταν ήδη συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα ενώ και πολλοί από όσους έφθαναν στη Βουλή παρέμεναν εκεί.  Όταν έφθασαν οι κουκούλες άρχισε το κυνηγητό με τους αστυνομικούς, με ρίψεις μολότοφ και χημικών. Αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι είχαν συσκευές εκτόξευσης χημικών. Ψέκαζαν τους αστυνομικούς! Αποτέλεσμα του κλεφτοπολέμου αστυνομίας - κουκουλοφόρων ήταν η διάλυση των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα και η κινητοποίηση έλαβε τέλος. Τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν. Στις 3 περίπου στην Πανεπιστημίου η κατάσταση ήταν ήρεμη.  Εκτίμηση μας είναι ότι δεν ήθελαν να παραμείνει συγκεντρωμένος κόσμος στο Σύνταγμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.