Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Χαρίζουν πρόστιμα εκατομμυρίων σε "μεγαλοκαρχαρίες"!

Ενώ η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων συνεχίζεται η παρακάτω είδηση που αναδημοσιεύουμε από το www.protothema.gr δείχνει ότι το παρτι για τους κεφαλαιοκράτες καλά κρατεί.
Την ώρα που η  κυβέρνηση "χαρατσώνει"  αγρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, χαρίζει  πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μεγαλοφοροφυγάδες και πολυεθνικές!  Με μια ρύθμιση που έφερε για τους μικρομεσαίους (άρθρο 84 του νέου φορολογικού νόμου), το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαπιστωμένα φοροδιαφεύγουν, να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς δεν "προνόησε" να θέσει κριτήριο τζίρου και κερδών, ώστε να τις αποκλείσει!   
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επομένη σχεδόν της ψήφισης  του νομοσχεδίου, εκπρόσωποι μεγάλων  επιχειρήσεων που ελέγχονται από  τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) έκαναν την εμφάνισή τους σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Φορολογίας Ανώνυμων Εμπορικών Εταιριών (ΔΟΥ ΦΑΕΕ) και επικαλούμενες την ειδική διάταξη που δίνει την δυνατότητα σε όλους, μέχρι τις 31 Μαίου, να υποβάλουν εκπρόθεσμα -αλλά χωρίς πρόστιμα, κυρώσεις και προσαυξήσεις- διορθωτικές και συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις. 
Επικαλούμενες και  τη σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ 1044) που εξέδωσε το υπουργείο, μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων (και η Ζήμενς Ελλάς σύμφωνα με πληροφορίες) έσπευσαν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα, κέρδη και συναλλαγές που δεν δήλωσαν τα περασμένα χρόνια. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως σε πολλές περιπτώσεις, για τις χρήσεις αυτές  τα αρμόδια ΠΕΚ είχαν ήδη διαπιστώσει παραβάσεις και ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε καταλογισμούς υπέρογκων προστίμων.
  
Με τον τρόπο  αυτό, τα πρόστιμα που δρομολογούνταν έμειναν "στο συρτάρι", καθώς  οι "υπό επιτήρηση" επιχειρήσεις φρόντισαν να καλύψουν εσπευσμένα τα "λάθη" και τις παραλείψεις  που τις καθιστούσαν στόχο των ελεγκτικών υπηρεσιών.  
Είναι ενδεικτικό ότι, σε ένα και μόνο από τα 6 ΠΕΚ  της χώρας, οι … απώλειες σε δημόσια  έσοδα ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Με το δεδομένο αυτό, οι απώλειες –σε  εποχή πλήρους δημοσιονομικής κατάρρευσης  της χώρας!- υπολογίζεται πως μπορεί να προσεγγίζουν και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!  
Στις περιπτώσεις  αυτές, η προσπάθεια αποφυγής των  ποινών είναι "καραμπινάτη" καθώς  οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν  εξ ορισμού πλήρως στελεχωμένα λογιστήρια που είναι αδύνατον να υποπέσουν  σε σφάλματα κατά συρροή, που επισύρουν  και βαρύτατες ποινές και πρόστιμα. 
Υπενθυμίζεται πως  το Άρθρο 84 του νέου φορολογικού νόμου δίνει δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους  να ρυθμίσουν φορολογικές  τους υποχρεώσεις χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιείται με υποβολή δηλώσεων μέχρι το τέλος Μαϊου και καταβολή του οφειλόμενου φόρου, χωρίς πρόσθετο φόρο, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.