Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Φοροφυγάδες στο Κολοσσαίο: θέαμα χωρίς άρτο

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πριν"

Στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν ο αυτοκράτορας ήθελε να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια του όχλου, προσέφερε ένα εντυπωσιακό όσο και αιματηρό θέαμα στο Κολοσσαίο. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτονται οι πραιτωριανοί της σκέψης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που νόμισαν ότι θα εκτονώσουν την οργή μισθωτών και συνταξιούχων με το πέταγμα στις τηλεοπτικές αρένες ορισμένωνμεγαλογιατρών κια ιδιωτικών ιατρικών κέντρων ππου πρωτεύουν στο ευγενές σπόρ της φοροδιαφυγής.
Στόχος: Να καταξεσκιστούν από τα τηλεθηρία, να ειπωθεί ότι θα πληρώσουν και να ανακουφιστεί "ο Καημένος" συνταξιούχος. Μόνο που αυτός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πια μόνο από το θέαμα, όταν του λείπει ο άρτος, δηλαδή ο 13ος και 14ος μισθός και η σ΄θνταξη έχει μπει στην κατάψυξη. Περισσότερο δε όταν γνωρίζει ότι και αυτό το "σαφάρι" φοροφυγάδων είναι στημένο. Θα βγούν δυο-τρεις περιπτώσεις στην επιφάνεια, θα πληρώσουν  μερικοί ακόμα ένα μικρό μέρος από τα κλεμμένα και φτου κι απ' την αρχή.

Η φοροκλοπή, η εισφοροδιαφυγή από τα Ταμεία, δεν αποτελεί εξαίρεση κάποιων «κακών» επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά βασική μέθοδος αρπαγής του κοινωνικού πλούτου.
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι είναι φανατικά υπέρ της φορολόγησης γενικά και ειδικά της δραστικής όσων έχουν μεγάλα κέρδη. Αλλά βέβαια οι κυβερνήσεις μένουν μόνο σε θεαματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι διαπιστωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έφταναν το 2007 τα 17 δισ. ευρώ από 645.000 οφειλέτες. Τα 15 δισ., δηλαδή το 85% των χρεών, τα χρωστούσαν περίπου 6.200 μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι' αυτούς δεν ακούμε τίποτα. Αντίθετα διευρύνεται η νόμιμη φοροαπαλλαγή, αφού ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών μειώνεται περαιτέρω (πάει για 20%)! Κι επειδή ακούμε πολλά για «διαφάνεια», γιατί δεν επιβάλλεται η ονομαστικοποίηση των μετοχών και ο εργατικός - κοινωνικός έλεγχος στα λογιστικά βιβλία;

Προφανώς γιατί δεν είναι συμβατά με το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.