Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Για να ξέρουμε ποιός κάνει κουμάντο

Αναδημοσίευση  από το www.reporter.gr

«Το bailout δεν έχει καμία τύχη! Η Goldman μπορεί να σορτάρει πολύ πιο γρήγορα από ότι η Ευρώπη μπορεί να τυπώσει ευρώ»

Οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρώπης να τυπώσει χρήματα για να βγει από την τρέχουσα κρίση, είναι καταδικασμένη. Αυτό εκτιμά ο Jim Rickards, επικεφαλής της Omnis και πρώην μεγαλοστέλεχος του hedge fund της LTCM (Long Term Capital Management), σε συνέντευξή του στο CNBC.
«Κοιτάξτε τι έκανε ο Σόρος στην Τράπεζα της Αγγλίας το 1992» είπε ο Rickards. Ουσιαστικά την κυνήγησε. Η Τράπεζα είχε ένα ποσό δολαρίων, ο Σόρος πουλούσε στερλίνες και αγόραζε αυτά τα δολάρια και η Τράπεζα αγοράζε τη στερλίνα και πουλούσε τα δολάρια για να υπερασπιστεί το νόμισμά της.
Το μόνο που είχε να κάνει ο Σόρος ήταν να πουλά περισσότερο από ότι είχε η Τράπεζα, και θα κέρδιζε. Αυτό έκανε. Όμως τότε χρειαζόταν πραγματικό χρήμα για να το κάνει αυτό.
Σήμερα ωστόσο, μπορεί κανείς να «γονατίσει» μία ολόκληρη χώρα και δεν χρειάζεται καν να έχει πραγματικό χρήμα. Μπορεί να σορτάρει το ευρώ ή να έχει CDS.
Το πακέτο διάσωσης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν έχει καμία τύχη, υποστηρίζει ο Rickards. Η Goldman Sachs μπορεί εύκολα να δημιουργήσει 10 τρισεκατομμύρια euroshorts. Μπορεί να βρίσκεται πάντα «πάνω» από ότι κάνουν οι κυβερνήσεις. Έτσι, βασικά η Goldman μπορεί να σορτάρει πολύ πιο γρήγορα από ότι η Ευρώπη μπορεί να τυπώσει όλα αυτά τα ευρώ.
«Απλά περιμένετε μέχρι η Ευρώπη συνειδητοποιήσει τελικά ότι οι «κερδοσκόποι»των CDS είχαν όλα τα χαρτιά στο πόκερ, από την αρχή», τονίζει ο Rickards.
Η Ευρώπη ακούει; ( κι αν δεν ακούει, σίγουρα… βλέπει πάντως τι γίνεται στο ευρώ σήμερα).
Ο εν λόγω κύριος, με την εμπειρία του LTCM, κάτι θα ξέρει για αποτυχημένα bailouts…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.