Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ψεύτες (2)

Βλέποντας σήμερα τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου στο MEGA νιώσαμε ντροπή. Ο λαλίστατος κ. υπουργός σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έβαλε τα γέλια λέγοντας "Παιδιά, να φύγω, δε με χρειάζεστε". Στη συνέχεια προσπαθώντας να μας πείσει ότι δεν καταργούνται είπε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε η ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) η οποία όριζε τη βάση και οι υπόλοιπες συμβάσεις (κλαδικές και επιχειρησιακές) μπορούν να μεταβάλλονται μόνο επί τω βελτίω (όπως είπε χαρακτηριστικά). Από εδώ και πέρα οι υπόλοιπες συμβάσεις θα μπορούν να μεταβάλλονται και επί τω χείρω. Δηλαδή, ουσιαστικά η ΕΓΣΣΕ δεν ορίζει τη βάση των εργασιακών δικαιωμάτων όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), στον οποίο μπορούσαν να προσφεύγουν μονομερώς συνδικάτα και σωματεία ώστε να επιβάλει την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να κανιβαλίσουν επί των εργασιακών δικαιωμάτων έχοντας και το φτιασίδωμα των συλλογικών συμβάσεων. Ντροπή κ. υπουργέ.

2 σχόλια:

  1. Παπαγάλε τα λες πολύ σωστά, βέβαια πιστεύω ότι ο Λοβέρδος καλύφθηκε πίσω από το γεγονός ότι απλά το 2% των απολύσεων έγινε 4 και όχι απεριόριστο και όπως επίσης ότι δεν χάθηκε εντελώς η αποζημίωση.

    Εσύ το βλέπεις από την σωστή ευρύτερη οπτική γωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε, πέρα από το όριο των απολύσεων και το ποσό της αποζημίωσης η δυνατότητα η συλλογικής συμβάσεις να αποκλίνουν από τη ΕΓΣΕΕ προς το χειρότερο δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να κάνουν ότι θέλουν. Να επιβάλλουν συνθήκες σκλαβιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.