Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

10% μείωση στους εφοπλιστές; Θα αστειεύεστε

Κατ’ επείγουσα επιστολή προς Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Διεύθυνση Μεταφορών Τμήμα Αγόνων Γραμμών απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης.
Μέσω της επιστολής, ο πρόεδρος της ΕΕΝ με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις που εκτελούν δρομολόγια στις άγονες γραμμές.
Η ΕΕΝ, στην επιστολή, επισημαίνει ότι οι εταιρείες αδυνατούν να αποδεχτούν το αίτημά του υπουργείου για μείωση κατά 10% των μισθωμάτων εκτέλεσης δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας.
Ειδικότερα αναφέρει:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση της ακτοπλοΐας συνολικά, τόσο των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας όσο και των ελευθέρως δρομολογημένων είναι εξαιρετικά κρίσιμη και είναι αβέβαιο το μέλλον της επιβίωσης του κλάδου.

Σας είναι εξάλλου γνωστό ότι η αθλία οικονομική κατάσταση των πλοιοκτητριών εταιρειών έφερε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 20 επιβατηγών πλοίων, την αποεπένδυση από την Ελλάδα δύο ακόμη πλοίων, ενώ 8 Ε/Γ-Ο/Γ πλοία αναζήτησαν μοντέλο επιβίωσης μέσω της ναυλώσεως τους στο εξωτερικό.
Επειδή: α) Έχει υπολογισθεί ότι η διακίνηση επιβατών, οχημάτων και φορτίων για το πρώτο τρίμηνο του 2010 παρουσιάζει πτωτική πορεία της τάξεως του 28-32% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του έτους 2008.
β) Υπήρξε πρόσφατα αύξηση κατά μία και δύο ποσοστιαίες μονάδες στον ΦΠΑ των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (επιβάτες – οχήματα).
γ) Η τιμή των καυσίμων κινείται σε λίαν υψηλά επίπεδα.
δ) Υφίσταται άρνηση των Τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια κινήσεως στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, ή να δεχτούν ενεχυριασμό συμβάσεων με το δημόσιο,
αδυνατούμε να αποδεχτούμε το αίτημά σας για μείωση κατά 10% των μισθωμάτων εκτέλεσης δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας.
Όσον αφορά την προειδοποίηση (έμμεση απειλή) περί περικοπής των ήδη εγκεκριμένων δρομολογίων βάσει των αποτελεσμάτων διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών, σας γνωρίζουμε, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, ότι αν μη τι άλλο η επαπειλούμενη περικοπή αφορά τον περαιτέρω περιορισμό του ελαχίστου αριθμού των εκτελουμένων δρομολογίων, γεγονός, το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή και αδιαμφισβήτητη σύνδεση των αγόνων νησιών με τα μητροπολιτικά κέντρα τους αλλά και την περαιτέρω υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών μας, ενώ θα αποτελέσει ευθεία βολή στην κατά τα άλλα προβαλλόμενη εδαφική συνοχή των Ελληνικών νησιών σε επίπεδο ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.